Frågor & Svar

 

 

Vad är fördelarna med bredband via fiber?

I dag används flera olika typer av uppkopplingar för att prata i telefon, använda internet och se på tv. Det fiberbaserade bredbandet har obegränsad kapacitet, vilket innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på nätet och titta på tv. Genom fiberbredbandet kan man ha tillgång till alla tjänster genom en leverantör. Tillgång till fiberbredband ökar värdet på fastigheten och området där man bor. Det ger ökade möjligheter att nå nya tjänster, det möjliggör för företag att finnas i kusten med säker uppkoppling och underlättar för dem som vill arbeta eller studera på distans.

Fiberbredband ger lägre avgifter på jämfört med dagens utbud och driftskostnader. Det har också längre livslängd och är okänsligt för störningar; vädersäkert, ingen strålning och säkert mot intrång och avlyssning.

 

Vad finns det egentligen för andra alternativ?

Bredband kan fås via fiber, via trådlös/mobil-teknik eller via ADSL, som använder kopparnätet. Fiberbaserat bredband är flexibelt och har mycket hög kapacitet men kräver en utbyggnad ända fram till hushållet. Mobilt bredband (3G, 4G och 5G) har lägre hastighet och är beroende av närheten till master/täckning och antal användare, med många användare går hastigheten ner. ADSL/VDSL är beroende av närheten till telefonstationen samt kvaliteten på telefonledningen.

 

Vad kostar det att ansluta sig?

Det är beroende av hur förutsättningarna ser ut, terräng och hur långt man måsta gräva eller lägga sjökabel. Den största besparingen gör de orter som organiserar sig och har stor andel anslutningar. Anslutningsavgiften varierar men normalt ligger den ungefär på 20-30 000 kr per anslutning. I vår förening Gullholmen fiber ekonomiska förening visar den senaste förkalkyleringen en kostnad på ca 14000 kr per fastighet efter bidrag.

 

Kommer fiberanslutningen att öka fastighetsvärdet?

Tillgång till fiberbredband ökar värdet på fastigheten. Det ger ökade möjligheter att nå nya tjänster. Mäklare brukar uppskatta att värdet höjs med minst lika mycket som investeringen.

 

Måste man gräva ner fibern?

Det går att hänga i stolpar också (tex. Västra orust energis) och läggas som sjökabel mellan öar. I vårt verksamhetsområde kommer vi både att gräva, hänga i stolpar och lägga kabel i sjön, beroende på vad som är lämpligt.

 

Varför inte satsa på mobila lösningar i stället för att gräva ner fiber eller lägga sjökabel?

Mobilt bredband fungerar bra när man är på resande fot, men kapaciteten är för liten för att kunna överföra internet, tv och de tjänster som blir allt vanligare i våra hem. För att komma upp i samma kapacitet som fiber behöver masterna sitta så tätt (1 km) att det blir mycket dyrt att bygga och dessutom vill vi antagligen inte ha så mycket master på Bohuskusten. Däremot kan en fiberutbyggnad förbättra det mobila bredbandet i skärgården som en bieffekt, speciellt om masterna ansluts till fibernätet.

 

Kan jag beställa fiber till en obebyggd tomt?

Ja, fibern kommer att dras fram till tomtgräns, därefter ser föreningen till att fiber dras in i huset när huset byggs.

 

Kan jag vänta och ansluta mig senare?

Ja, man kan vänta, men en anslutning i efterhand kommer att kosta betydligt mer

 

Jag är bara delar av året i mitt fritidshus, kan jag ha delårsabonnemang?

Ja, vi ställer krav på tjänsteleverantörerna i den kommande upphandlingen att de ska ha flexibla lösningar.

 

Vad är en tjänsteleverantör?

De aktörer som du som kund kontaktar när du önskar en internettjänst. (, Bredbandsbolaget , Universal Telecom, Bahnhof och Telia är några exempel)

 

Vem bestämmer om nätet?

Gullholmen fiber ekonomiska förening tecknar avtal med en kommunikationsleverantör. Respektive hushåll väljer tjänsteleverantör och tjänster från kommunikationsleverantörens utbud. Gullholmen fiber ekonomiska förening äger fiberkabeln dvs nätet från inkopplingen ut till varje inkopplat hushåll.

 

Vad händer vid funktionsavbrott?

GFEF kommer att publicera tydliga instruktioner att felsöka och göra felanmälan .

 

Vem står för service och underhåll av servrar/aktiv utrustning och nät?

Mycket av den aktiva utrustningen finns hos kommunikationsoperatören och den hanterar de och kostnaden för detta ingår i kostnaden för det tjänsteutbud man väljer.

Den aktiva utrustningen i föreningens nät kommer att hanteras och underhållas i föreningens regi, troligen via serviceavtal med förhoppningsvis någon lokal aktör.

För underhåll av föreningens aktiva utrustning och nät kommer en avgift att tas ut, avgiften bestäms av föreningens årsstämma.

 

Vad är en kommunikationsoperatör?

Kommunikationsoperatör är ett företag/organisation som svarar för att ”tända upp” fibernätet. De ansvarar för installation, övervakning och driver den kommunikationsutrustning som behövs för att bredbandstjänster som internet, tv, telefoni, videokonferenser m.m. ska kunna förmedlas. Kommunikationsoperatören har avtal med olika tjänsteleverantörer.

Vad händer vid åska?

Fibern i sig är åsksäker och leder inte el, som kopparnätet gör. Risken för överslag mellan tele- och elnäten minskar radikalt och du kan känna dig tryggare.

 

När ska insatskapitalet/anslutningsavgiften betalas?

Betalningen till föreningen kommer ske i etapper efter styrelsebeslut i GFEF. En finansierings lösning är under framtagande, vilket kommer innebära att möjligheten ges att dela upp betalningen under en längre period.

 

Markupplåtelse för bredband

När det gäller markupplåtelseavtal så skall det finns för varje fastighet som fiberkabeln skall läggas på dvs. även om den bara går från fastighetsgräns till eget hus eftersom det är föreningen som äger nätet och föreningen, som nätägare, är skyldiga att hålla reda på och kunna underhålla nätet och dess anslutningspunkter.

16 Comments

 1. Hej
  När finns internet via fiber tillgängligt på Österbergslid 322?
  ( Backen ovanför affären).

  Med vänlig hälsning,
  Cecilia

  • Hej Cecilia

   Som det ser ut nu så lutar det åt hösten 2017, det kan bli lite tidigare beroende på väder och vind.

   Hälsningar

   Lars

 2. Hej Lars, kan jag behålla mitt gamla 0304 ” fasta tel nr” ? Och hur gör jag!
  Tack för allt arbete nibgör och gjort! Mycket tacksam!
  Bästa hälsningar
  Tina

  • Hej Tina

   Nu har jag kollat upp din fråga. Du kan behålla ditt gamla telefonnummer även med IP telefoni. Kommer att fungera som tidigare enligt IP only.
   När det närmar sig inkoppling kommer tjänsteleverantören gå ut med information hur det fungerar. Men enligt dem är det bara en sladd som skall kopplas in-
   Vi återkommer så fort vi vet.

   Hälsningar

   Lars

 3. Hej Lars,
  Är det någon datum nu man tror att man ser ljus i fiber och man kan använda den?
  Tanken var att säga upp ADSL abonnemanget hos Telia så man inte behöver betala dubbelt det är 3 månader uppsägningstid på den. Samtidigt som man inte klarar sig utan internet pga jobbet.
  Mvh, Björn

  • Björn

   Vår ambition är nu 1 juni. Det är lite avhängt med hur det går med stamnätet. Avvakta med och säga upp avtal tills vi vet mer.

   Lars

 4. Hej
  Vi har nu fått in vår fiber i huset. Hur väljer vi tjänsteoperatör så att vi kan börja använda nätet ?

  • Hej
   Vi är inte riktigt färdiga med fibernätet ännu. Vi hoppas färdigställa under juni månad.
   Tjänster finner du på https://www.ip-only.se/privat/tjanster/
   På årsstämman i kyrkan den 16 juni kommer vi att berätta mer om tjänsteutbudet och hur man praktiskt går tillväga.

   Hälsningar

   Lars Mossberg

 5. Hej Lars,
  Vagar man saga upp existerande avtal med Telia nu?
  Fiber blasningen skulle starta I starten av augusti vad jag forstod, var ar status pa det idag?
  mvh

  • Björn

   Om en stund lägger jag ut ny information på sidan. Du kommer även få ett brev.

   Vi hade möte med entreprenören idag och nu vågar vi säga att vi snart är klara. Slitet av oktober beräknar vi starta.

 6. Hej!
  Tina har bifogat blanketten för avtal med Sappa men den .går inte att öppna.
  Skulle ni kunna skicka denna blankett så vi kan fylla i denna.
  Mvh
  Monica &Tommy Svensson

 7. Hej, av misstag verkar jag ha slängt min blankett för avtalet med Sappa! Jag har inte heller någon möjlighet att skriva ut det här.
  Den 3 oktober åker jag upp till Gullholmen. Där kan jag få tag i en blankett och skriva på. Kan jag lämna den till någon då? Det verkar tidsödande och onödigt att lägga den på brevlådan, för att ta en extra resa från ön och tillbaka 🙂
  Ingår boxen oavsett om man vill starta upp abonnemanget i november eller maj?
  Med vänlig hälsning Christel

 8. Hej, vilken adress skall man skriva när man letar efter alternativ på ip onlys sida? Provat med tex Orust Ringen 163, Gullholmen. Det står bara att det inte finns fiber på adressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.